

2016 Spring Public Defender Attorney and Investigator Conference

May 11-13, 2016 — Great Wolf Lodge, Concord NC

Sponsored by the UNC-Chapel Hill School of Government, North Carolina Office of Indigent Defense Services, North Carolina Association of Public Defenders, & North Carolina Association of Public Defender Investigators

INVESTIGATOR AGENDA

(This conference offers 12 hours of investigator credit and 12 hours of CLE credit. All hours are general credit hours unless otherwise noted.)

WEDNESDAY, MAY 11

- 11:30 Check-in (Conference Center Foyer)
- 1:20 Welcome & Announcements (*White Pine Ballroom*) Alyson Grine, Defender Educator, UNC School of Government, Chapel Hill, NC;
- 1:30 Bar Complaints: How to Avoid or Handle Them [Ethics, 60 min.] Brad Bannon, Attorney, Cheshire, Parker, Schneider, & Bryan, Raleigh, NC; Richard Rosen, Professor of Law Emeritus, UNC Chapel Hill School of Law
- 2:30 **Framing Your Case to Get to Reasonable Doubt (What's Driving the Fact Finder) [45 min.]** Artemis Malekpour, Attorney and Trial Consultant, Malekpour & Ball, Chapel Hill, NC
- 3:15 Break
- 3:45 NC Public Defender Association Business Meeting [20 min.]
- 4:05 Indigent Defense Update [60 min.] Susan Brooks, Public Defender Administrator and Tom Maher, Executive Director, NC Office of Indigent Defense Services, Durham, NC
- 5:05 Reception (Terrace and Conference Center)



THURSDAY, MAY 12 (A.M.)

- 7:45 Breakfast (Conference Center Foyer) (IDS employees may not claim reimbursement for breakfast)
- 8:45 Social Media: What's New and How to Access Information [75 min.] (The Oaks) Shannon Tufts, Assistant Professor of Public Law and Government UNC School of Government, Chapel Hill, NC
- 10:00 Break (Conference Center Foyer)
- 10:15 **Human Trafficking [45 min.]** Brandon Hodges, Investigator, Office of the Public Defender, Fayetteville,, NC
- 11:00 Client Based Investigation and Representation [60 min.] Tonya Craft, Consultant, Chattanooga, TN
- 12:00 Lunch on your own

THURSDAY, MAY 12 (P.M.)

- 1:30 **Crime Scene Investigation [60 min.]** Brian Yarborough, Investigator, Office of the Public Defender, Greensboro, NC
- 2:30 Break (Conference Center Foyer)
- 2:45 **Crime Scene Investigation [45 min.]** Brian Yarborough, Investigator, Office of the Public Defender, Greensboro, NC
- 3:30 Break (Conference Center Foyer)
- 3:45 Best Practices: Case Studies and Roundtable Discussion [75 min.]
- 5:00 NC Public Defender Investigator Business Meeting [15 min.] Marvin Jeffcoat, Chief Investigator, Office of the Public Defender, Charlotte, NC
- 5:15 Adjourn (dinner on your own)



FRIDAY, MAY 13

- 8:00 Breakfast (Conference Center Foyer) (IDS employees may not claim reimbursement for breakfast)
- 9:00 C.A.R.E. Interviewing System [75 min.] (The Oaks) Charles Williams HDI Investigation, Inc., Indian Trail, NC
- 10:15 Break (Conference Center Foyer)
- 10:30 Understanding and Mitigating Street Gang Involvement [60 min.] Thomas W. Cadwallader, Assistant Professor, Department of Criminal Justice North Carolina Central University, Durham, NC
- 11:30 Identification and Treatment of Stress Related Mental Health Conditions [Substance Abuse/Mental Health, 60 min.] (White Pine Ballroom)
 Stacey Daughters, Clinical Psychologist and Associate Professor, UNC Chapel Hill Department of Psychology and Neuroscience
- 12:30 Adjourn

INVESTIGATOR CREDIT HOURS

Total Credit Hours: 12.0

CLE HOURS

General Hour(s): 10.0 Ethics Hour(s): <u>1.0</u> Substance Abuse/Mental Health Hour(s): 1.0 Total CLE Hours: 12.00