



## Agenda NC Association of District Court Judges 2010 Fall Conference

October 6-8, 2010 Embassy Suites, Winston-Salem, NC

## Wednesday, October 6

10:00 a.m. Conference of Chief District Court Judges & Lunch Chief Judge Stan Carmical, President (1.0 hrs) BH Gaines Ballroom 1 1:00 p.m. Welcome Chief Judge Bob Brady, President Grand Pavilion Ballroom 1:15 p.m. Remarks from AOC Judge John Smith, Director (0.25 hrs) NC Bar Association 1:35 p.m. Eugene Pridgen, President (0.25 hrs) \*Controlling the Courtroom and Litigants without Violating the First 1:45 p.m. Amendment (1.25 hrs) Professor Michael Crowell, School of Government 3:00 p.m. Break 3:30 p.m. Mentoring Mel Wright, Director, Chief Justice's Commission on Professionalism (0.25 hrs) \*Professionalism: Courtroom Decorum and Substance Abuse 3:45 p.m. Chief Judge John Martin, North Carolina Court of Appeals (1.75 hrs) John Sarratt, Partner, Harris, Winfield, Sarratt & Hodges, LLP Mel Wright, Director, Chief Justice's Commission on Professionalism 5:30 p.m. Adjourn 5:30 p.m. Reception Pavilion Courtyard

## Thursday, October 7

7:30 a.m.	Continental Breakfast Grand Pavilion Ballroom
8:30 a.m. ( <b>0.75</b> hrs)	Minor Settlements Professor Cheryl Howell, School of Government Grand Pavilion Ballroom
9:15 a.m. (1.0 hrs)	*Juvenile Case and Legislative Update Professor Janet Mason, School of Government
10:15 a.m.	Break
10:45 a.m. ( <b>0.5</b> hrs)	*Taking Judicial Notice in TPR Proceedings Professor John Rubin, School of Government
11:15 a.m. (1.5 hrs)	*Family Law Case and Legislative Update Professor Cheryl Howell, School of Government
12:45 p.m.	Lunch on Own Board of Governor's Lunch
2:15 p.m. (0.5 hrs)	*Equitable Distribution Update Professor Cheryl Howell, School of Government
2:45 p.m.	Business Meeting
3:30 p.m.	Break
3:45 p.m. (1.0 hrs)	Criminal Law Case and Legislative Update Professor Shea Denning, School of Government Professor John Rubin, School of Government
4:45 p.m. (0.75 hrs)	Capacity Issues in Criminal Court Professor John Rubin, School of Government
5:30 p.m.	Adjourn

## Friday, October 8

7:30 a.m.	Continental Breakfast Grand Pavilion Ballroom
8:30 a.m. (1.5 hrs)	*Poverty and Behavior Wanda Anderson, <i>WISH</i> Program (Workforce Initiative for Supportive Housing) Paul Hanneman, Urban Ministry Center <i>Grand Pavilion Ballroom</i>
10:00 a.m.	Break
10:30 a.m. (1.5 hrs)	*Vicarious Trauma Judith Rose, LCSW, Cape Fear Valley Hospital Behavioral Healthcare
12:00 p.m. (0.75 hrs)	Drug Identification Testimony in Criminal Cases Professor Shea Denning, School of Government
12:45 p.m.	Adjourn

This program will have 13.5 hours of instruction for continuing judicial education credit under Rule II.C of Continuing Judicial Education. \*Family Court hours total 9.25 hours. Chief Judges receive 1 hour for attending the meeting of Chief Judges.

Any lunch provided as part of this program is paid for by the Administrative Office of the Courts. When claiming reimbursement for expenses for this program, the portion of the daily travel allowance allocated for this lunch may not be claimed.

Admission to all School of Government schools and conferences is without regard to race, color, religion, sex, national origin, age, disability status, veteran status, or sexual orientation. If you need accommodation to participate in any Institute program, please let us know. We will be glad to assist you.