

AGENDA

2014 North Carolina Advanced Juvenile Defender Training March 12-14, 2014 / Chapel Hill, NC

Cosponsored by the UNC-Chapel Hill School of Government & NC Office of Indigent Defense Services

DAY 1: WEDNESDAY, MARCH 12

12–1:00 pm	Check-in
1:00-1:15	Welcome, Introductions, and Announcements Austine Long, Program Attorney UNC-Chapel Hill School of Government, NC Eric Zogry, Juvenile Defender Office of Indigent Defense Services
1:15-2:15	PLENARY SESSION: Ethics: Client-Centered Representation through All Stages of the Case [60 min.] Tamar Birckhead, Associate Professor of Law UNC-Chapel Hill School of Law
2:15-3:00	PLENARY SESSION: Brainstorming the Facts in a Delinquency Case (Work on Fact Problem) [45 min.] John Rubin, Professor UNC-Chapel Hill School of Government, NC Shaunis Mercer, Assistant Juvenile Defender Office of Indigent Defense Services
3:00-3:15	Break
3:15-5:00	WORKSHOPS: Brainstorming the Facts of Your Case [105 min.]
5:00	Recess for Day
6:00-7:00	Networking Social at Top of the Hill, Chapel Hill Sponsored by the North Carolina Advocates for Justice
7:00	Dinner at Top of the Hill, Chapel Hill (Individual Pay)

DAY 2: THURSDAY, MARCH 13

9:00—9:45 am	PLENARY SESSION: Juvenile Capacity [45 min] Mitchell Feld, Attorney Council for Children's Rights, Charlotte, NC
9:45-10:15	PLENARY SESSION: Juvenile Capacity Group Discussion (Work on Fact Problem) [30 min.] Austine Long, Program Attorney UNC-Chapel Hill School of Government Shaunis Mercer, Assistant Juvenile Defender Office of Indigent Defense Services
10:15-10:30	Break
10:30—11:15	PLENARY SESSION: Developing a Theory of Defense (Work on Fact Problem) [45 min.] Whitney Fairbanks, Assistant Legal Counsel Administrative Office of the Courts
11:15—12:15 pm	WORKSHOPS: Developing a Theory of Defense [60 min.]
12:15-1:15	Lunch (provided in building)*
1:15-2:00	WORKSHOPS: Developing a Theory Cont. [45 min.]
2:00-2:45	PLENARY: Probable Cause Hearings [45 min.] Julie Boyer, Assistant Capital Defender Office of Capital Defender, Winston-Salem, NC
2:45-3:00	Break
3:00-5:00	PLENARY SESSION: Suppression Issues [120 min.] Includes demonstration and facilitated group discussion Randee Waldman, Director, Barton Juvenile Defender Clinic Emory University School of Law, Atlanta, GA
5:00	Recess for Day

^{*}IDS employees may not claim reimbursement for lunch

DAY 3: FRIDAY, MARCH 14

9:00–9:45 am	PLENARY: Closing Argument [45 min.]
	Emio Ellon Attorno

Eric Eller, Attorney

Boone, NC

9:45-11:00 **WORKSHOPS: Closing Argument** [75 min.]

11:00-11:15 Break

11:15–12:15 pm **PLENARY: Dispositional Advocacy** [60 min.]

Barb Fedders, Professor

UNC-Chapel Hill School of Law

12:15–1:15 Lunch (provided in building)*

1:15-2:15 **WORKSHOPS: Dispositional Advocacy** [60 min.]

2:15-2:30 Break

2:30-3:30 PLENARY: The Terrible Toll it Takes (SA/MH)

[60 min.]

Lyana Hunter, Assistant Public Defender Office of Public Defender, Wilmington, NC

3:30 Closing Remarks

CLE HOURS

General Hours: 13

Ethics Hours: 1

Substance Abuse/Mental Health: 1

Total CLE Hours: 15

^{*}IDS employees may not claim reimbursement for lunch