

2022 Intensive Juvenile Defender TrainingMarch 10-11, 2022 / Virtual

Co-sponsored by the UNC School of Government & Office of Indigent Defense Services

Thursday, March 10

8:50 to 9:00	Welcome Timothy Heinle, Civil Defender Educator UNC School of Government, Chapel Hill, NC
9:00 to 10:00	Cultural Competency within the Juvenile Justice System (Ethics) (60 mins) The Honorable Ashleigh Parker Dunston, Tenth Judicial District Sharif Deveaux, Assistant Public Defender
10:00 to 10:15	Break
10:15 to 11:45	How and When to Tell Your Client's Stories (90 mins) Kellie Mannette, Attorney Law Office of Kellie Mannette, PLLC, Chapel Hill, NC
11:45 to 1:00	Lunch
1:00 to 2:30	Delinquency Dispositions: Thinking Out of the Box (90 mins) Jacqui Greene, Assistant Professor of Public Law and Government UNC School of Government, Chapel Hill, NC
2:30 to 2:45	Break
2:45 to 3:45	Gangs: General Overview and Strategies to Mitigate Gang Affiliation in Juvenile Court (60 mins) Lyana Hunter, Assistant Public Defender Tracy Wilkinson, Assistant Public Defender
3:45	Adjourn

Friday, March 11

8:50 to 9:00	Check In
9:00 to 10:00	Racial and Ethnic Disparities in Juvenile Justice: An overview of NC Data (60 mins) LaToya B. Powell, Deputy General Counsel NC Department of Public Safety, Raleigh, NC
10:00 to 10:15	Break



10:15 to 11:15	Where Do We Go Now? New Arguments for Cases Involving Young Clients (60 mins) David Andrews, Assistant Appellate Defender Office of the Appellate Defender, Durham, NC
11:15 to 12:30	Lunch
12:30 to 2:30	Litigating Race: The Fourth Amendment and Beyond (120 mins) <i>Kristin Henning</i> , Professor of Law Director, Juvenile Justice Clinic and Initiative, Georgetown Law, Washington, D.C.
2:30 to 2:45	Break
2:45 to 3:45	COVID and Mental Health (Mental Health) (60 mins) Cathy Killian, Clinical Director with N.C. Lawyer Assistance Program
3:45	Adjourn

Estimated CLE HOURS: 10.0 (pending CLE approval)
8.0 hours of general, 1.0 hour of ethics, and 1.0 hour of mental health/substance abuse