

Orientation for New Superior Court Judges

School of Government, Chapel Hill, NC

Monday, January 23, 2023

9:00 a.m. Welcome and Introductions

Shea Denning, UNC School of Government

9:30 a.m. Welcome from the Administrative Office of the Courts [30 mins]

Judge Andrew Heath, Director, NC Administrative Office of the Courts

10:00 a.m. Tools of the Trade: The Benchbook and other Online Resources [20 mins]

Shea Denning

10:20 a.m. **Break**

10:30 a.m. **Transition to Superior Court** [50 mins]

Hon. Robert C. Ervin, Senior Resident Superior Court Judge, District 25A

11:20 a.m. Break

11:30 a.m. **Transition to Superior Court, continued** [50 mins]

Bob Ervin

12:20 p.m. Headshots & Lunch at the School of Government

1:30 p.m. Findings of Fact and Conclusions of Law [50 mins]

Hon. Paul C. Ridgeway, Senior Resident Superior Court Judge, District 10

2:20 p.m. *Break*

2:30 p.m. **Civil Procedure Basics** [2 hours]

Emily Turner, UNC School of Government

4:30 p.m. *Recess*

Tuesday, January 24

9:00 a.m. **Judicial Ethics** [50 mins]

Hon. Chris Dillon, Court of Appeals Judge, Chair, N.C. Judicial Standards Commission

Brittany Pinkham, Commission Counsel, N.C. Judicial Standards Commission

9:50 a.m. *Break*

10:00 a.m. Judicial Ethics, continued [50 mins]

Judge Chris Dillon Brittany Pinkham

10:50 a.m. **Break**

11:00 a.m. Interpreter Issues [1 hr]

Kara Mann, Office of Language Access Services, Administrative Office of the Courts

12:00 p.m. *Lunch*

12:50 p.m. **Beginning to Form a Judicial Philosophy** [1 hr 30 mins]

Jim Drennan, Adjunct Professor, UNC School of Government

2:20 p.m. *Break*

2:30 p.m. **Evidence: A Judge's Perspective** [1 hr 30 mins]

Hon. Bryan Collins, Jr., Resident Superior Court Judges, District 10

4:00 p.m. *Break*

4:10 p.m. **Contempt** [50 mins]

Cheryl Howell, UNC School of Government

5:00 p.m. *Recess*

Wednesday, January 25

9:00 a.m. **Structured Sentencing** [1 hr 40 mins]

Jamie Markham

10:40 a.m. **Break**

10:50 a.m. **Probation Violations** [1 hr 10 mins]

Jamie Markham

12:00 p.m. Lunch (Boxed Lunches)

12:45 p.m. **Depart for Tour of Central Prison and Death Row** [3 hours]

5:30 p.m. Arrive back to Chapel Hill

6:30 p.m. **Dinner at NODA Brewing Tapas**

Thursday, January 26

9:00 a.m. Criminal Court: From Grand Jury to Charging Instruments [1 hr 15 mins]

Hon. Todd Pomeroy, Senior Resident Superior Court Judge, District 27B

10:15 a.m. **Break**

10:25 a.m. Criminal Court: Guilty Pleas [45 mins]

Shea Denning

11:10 a.m. Criminal Court: Jury Selection and Jury Management [50 mins]

Todd Pomeroy

12:00 p.m. Lunch at the School of Government

1:00 p.m. Criminal Court: The Right to Counsel [1 hr 15 mins]

John Rubin, Albert Coates Professor of Public Law and Government, UNC School of Government

2:15 p.m. *Break*

2:25 p.m. **Criminal Court: From Presentation of Evidence to Verdict** [1 hr 30 mins]

Todd Pomeroy

4:00 p.m. Recess

Friday, January 27

8:45 a.m. **Self-Represented Litigants** [50 mins]

Hon. R. Allen Baddour, Senior Resident Superior Court Judge, District 15B

9:35 a.m. Research Assistant: Pattern Jury Instructions [50 mins]

Allen Baddour

10:25 a.m. *Break*

10:35 a.m. **Search Warrants** [1 hr]

Jeff Welty, UNC School of Government

11:35 a.m. **Boxed Lunches**

12:00 p.m. **Scheduling, Commissions, and the Master Calendar** [1 hr]

Dawn Turnley, Administrative Office of the Courts

Ragan Oakley, Assistant Director, Administrative Office of the Courts

1:00 p.m. Adjourn

Sponsored by

North Carolina Administrative Office of the Courts
UNC School of Government

This program will have 26.00 hours of instruction for continuing judicial education credit under Rule II.C of Continuing Judicial Education.