

2022 Misdemeanor Defender TrainingNovember 1-4, 2022

Cosponsored by the UNC-Chapel Hill School of Government & Office of Indigent Defense Services

Tuesday, November 1

1:00-1:30 pm	Welcome and Introductory Remarks
1:30-2:45 pm	Basics of Driving While Impaired (<i>Part 1</i>) (75 min.) Shea Denning, Professor of Public Law and Government UNC School of Government, Chapel Hill, NC
2:45-3:00 pm	Break
3:00-3:45 pm	Basics of Driving While Impaired (<i>Part 2</i>) (45 min.) Shea Denning, Professor of Public Law and Government UNC School of Government, Chapel Hill, NC
3:45-4:30 pm	Problems with Pleadings (45 min.) Jim Grant, Assistant Appellate Defender Office of the Appellate Defender, Durham, NC
4:30 pm	Adjourn



Wednesday, November 2

9:00-10:30 am	Client Interviewing and Rapport (90 min.) Tucker Charns, Regional Defender North Carolina Office of Indigent Defense Services, Durham, NC
10:30-10:45 am	Break
10:45-11:45 pm	Ethical Issues in District Court (ETHICS) (60 min.) Kelley DeAngelus, Deputy Counsel North Carolina State Bar, Raleigh, NC
11:45-12:45 pm	Lunch (60 min.)
12:45-1:45 pm	Introducing Evidence (60 min.) John Donovan, Magistrate Judge Judicial District 14, Durham, NC
1:45-3:15 pm	Introduction to Structured Sentencing (90 min.) Jamie Markham, Thomas Willis Lambeth Distinguished Chair in Public Policy UNC School of Government, Chapel Hill, NC
3:15-3:30 pm	Break
3:30-4:30 pm	Probation Violations (60 min.) Jamie Markham, Thomas Willis Lambeth Distinguished Chair in Public Policy UNC School of Government, Chapel Hill, NC
4:30 pm	Adjourn



Thursday, November 3

9:00-9:45 am	Negotiating Effectively (45 min.) Derek Brown, Attorney The Derek K. Brown Law Firm, PC, Greenville, NC
9:45-11:00 am	Negotiating Workshops (75 min.)
11:00-11:15 am	Break
11:15-12:30 pm	Suppressing Evidence in District Court (75 min.) Phil Dixon, Jr., Defender Educator UNC School of Government, Chapel Hill, NC
12:30-1:30 pm	Lunch
1:30-2:30 pm	Driving Records and Getting Your Client Back on the Road (60 min.) Michael Paduchowski, Attorney Law Office of Matthew Charles Suczynski, Chapel Hill, NC
2:30-3:15 pm	Pre-trial Release (45 min.) Emily Mistr, Interim Clinical Director Blanchard Community Law Clinic, Raleigh, NC
3:15-3:30 pm	Break
3:30-4:30 pm	Crimmigration (60 min.) Barbara Lagemann, Assistant Public Defender Durham County Office of the Public Defender, Durham, NC
4:30 pm	Adjourn



<u>Friday, November 4</u> (Mini Bench Trial School Using Hypotheticals)

9:00-10:00 am	Theory of Defense/Emotional Themes (60 min.) Tucker Charns, Regional Defender North Carolina Office of Indigent Defense Services, Durham, NC
10:00-10:30 am	Cross Examination (30 min.) Phil Dixon, Jr., Defender Educator UNC School of Government, Chapel Hill, NC
10:30-10:45 am	Break
10:45-12:15 pm	Cross Examination Workshops (90 min.)
12:15-1:15 pm	Lunch
1:15-1:45 pm	Direct Examination (30 min.) Timothy Heinle, Civil Defender Educator UNC School of Government, Chapel Hill, NC
1:45-3:00 pm	Direct Examination Workshops (75 min.)
3:00-3:15 pm	Break
3:15-4:00 pm	Rules of Evidence Refresher (45 min.) Jonathan Broun, Senior Staff Attorney NC Prisoner Legal Services, Raleigh, NC
4:00-4:15pm	Final Wrap-up and Closing Remarks
4:15 pm	Adjourn

CLE HOURS: 20.25

Includes 1 hour of ethics/professional responsibility *Pending approval by the NC State Bar*