

2023 Public Defender Spring Conference

May 10-12, 2023 Winston-Salem, NC

Sponsored by the UNC-Chapel Hill School of Government,
North Carolina Office of Indigent Defense Services, &
North Carolina Association of Public Defenders

ATTORNEY AGENDA

This conference offers 13.75 hours of CLE credit.
All hours are general credit hours unless otherwise noted.

WEDNESDAY, MAY 10

11:00 a.m12:20 p.m.	Check-In
12:20-12:30 p.m.	Welcome
12:30-1:00 p.m.	Awards with the Chief Justice Chief Justice of the North Carolina Supreme Court Raleigh, NC
1:00-1:30 p.m.	IDS Update and Recognitions [30 min.] Mary Pollard, Executive Director Dawn Baxton, Chief Public Defender NC Indigent Defense Services, Durham, NC
1:30-2:30 p.m.	Conflicts of Interest [60 min. – ETHICS CREDIT] Kelley DeAngelus, Deputy Counsel Brian Oten, Director of Ethics and Special Programs North Carolina State Bar, Raleigh, NC
2:30-2:45 p.m.	Break
2:45-4:00 p.m.	Criminal Case and Legislative Update [75 min.] Phil Dixon, Teaching Assistant Professor UNC School of Government, Chapel Hill, NC
4:00-5:00 p.m.	Emerging Issues in Fourth Amendment Law [60 min.] Sterling Rozear, Assistant Appellate Defender Michele Goldman, Assistant Appellate Defender Office of the Appellate Defender, Durham, NC
5:00 p.m.	Adjourn
5:15 p.m.	Social Gathering (optional) – details to be announced



THURSDAY, MAY 11

	MISDEMEANOR TRACK	FELONY TRACK
9:15-10:00 a.m. [45 min.]	Issue Spotting in DWI Cases Zach Thayer, Ass't. Public Defender Cassandra Tilley, Ass't. Public Defender Office of the Public Defender, Durham, NC	DNA Evidence Samantha Grill, Ass't. Public Defender Office of the Public Defender, Charlotte, NC
10:00-11:00 a.m. [60 min.]	Litigating Capacity and ITP Jason Lunsford, Attorney Office of Special Counsel, Butner, NC	Rule 702 Challenges and Update Jim Grant, Ass't. Appellate Defender Office of the Appellate Defender, Durham, NC
11:00-11:15 a.m.	Break	
11:15 a.m12:00 p.m. [45 min.]	Pretrial Prep in CVRA cases Derek Brown, Attorney The Derek K. Brown Law Firm, Greenville, NC	Bruen and Challenges to Gun Regulations Jeff Welty, Professor UNC School of Gov't., Chapel Hill, NC
12:00-1:15 p.m.	Recess for Lunch	
1:15-2:15 p.m. [60 min.]	Defending Protestor Cases Heather Rattelade, Attorney The Rattelade Law Firm, Pittsboro, NC Dawn Blagrove, Executive Director, Emancipate NC, Durham, NC	Forensic Risk Evaluations Jan Tate, LCSW, Forensic Evaluator Tate Psychological Services, Mebane, NC
2:15-3:15 p.m. [60 min.]	Drugged Driving: A Practical Refresher Laura Gibson, Chief Public Defender Office of the Public Defender, Washington, NC	Motions for Appropriate Relief Beth Thomas, Executive Director NC Prisoner Legal Services, Raleigh, NC
3:15-3:30 p.m.	Break	
3:30-4:15 p.m. [45 min.]	Relief from Monetary Obligations Leigh Wicclair, Senior Staff Attorney N.C. Pro Bono Resource Center, Raleigh, NC	Innocence Commission Claims Catherine Matoian, Associate Director Emma Paul, Victim Services Program Manager NC Innocence Inquiry Commission
4:15-5:00 p.m. [45 min.]	Probation Update and Review Judy Blevins, Ass't. Public Defender Office of the Public Defender, Charlotte, NC	Character Evidence in Sexual Assault Cases Jordan Duhe-Willets, Attorney Cecilia Reyna, Attorney, Wilmington, NC
5:00 p.m.	Adjourn	

12:00 p.m. - LUNCH (on your own, except):

- Chief Public Defenders and IDS Administration meet for lunch (Butcher Room)
- N.C Forensic Consultant Network Attorneys meet for lunch (Wine Room)
- Juvenile Defenders meet for lunch (Meet in the Lobby)



FRIDAY, MAY 12

8:30-9:30 a.m. Facilitating Difficult Conversations [60 min.]

Colleen Byers, JD, MBA

Colleen Byers Mediation, LLC, Winston-Salem, NC

9:30-10:30 a.m. Too Many Cooks in the Kitchen: How Others Complicate Our Ethical Duties

[60 min. – ETHICS CREDIT]

Timothy Heinle, Teaching Assistant Professor Amanda Zimmer, Assistant Appellate Defender

10:30-10:45 a.m. *Break*

10:45-11:45 a.m. Substance Use, Harm Reduction, and Treatment

[60 min. – MHSA CREDIT] Dr. Michael Baca-Atlas, M.D.

Assistant Professor of Psychiatry, UNC Chapel Hill

Chapel Hill, NC

11:45 a.m.-12:45 p.m. Emerging Issues in Digital Surveillance

[60 min. - TECH CREDIT]

Larry Daniel, Technical Director – Digital Forensics Practice

Envista Forensics, Morrisville, NC

12:45 p.m. Adjourn

CLE HOURS

General: Up to 9.75 Ethics: Up to 2.0

MHSA: 1.0

Technology: 1.0

Total CLE Hours: 13.75

Final CLE hours are subject to change in accordance with NC State Bar Approval