

Intensive Juvenile Defender Training

Thursday, March 7 – Friday, March 8, 2024 Co-sponsored by the UNC School of Government & Office of Indigent Defense Services

DAY 1

9:50 to 10:00 am **Welcome**

Timothy Heinle, Teaching Assistant Professor UNC School of Government, Chapel Hill, NC

10:00 to 11:00 am **Pressure Killers** (60 min)

Dr. Steven R. Cureton, Professor and Department Head of Sociology,

Criminology and Justice Studies, UNC Greensboro

11:00 to 12:00 pm **Trauma-Informed Lawyering: The Four R's**

(Mental Health CLE – 60 min) Carla Huff, Training Coordinator

Office of Indigent Defense Services, Durham, NC

12:00 to 1:15 pm *Lunch* – offsite, on own

1:15 to 2:15 pm **Secured Custody** (60 min)

Woodrena Baker-Harrell, Chief Public Defender

Orange and Chatham Counties

2:15 to 2:30 pm *Break*

2:30 to 3:30 pm **Juvenile Defense and E-Courts** (Technology CLE – 60 min)

Burcu Hensley, Assistant Juvenile Defender

North Carolina Office of the Juvenile Defender, Raleigh, NC

Kevin Boxberger, Regional Defender

Office of Indigent Defense Services, Durham, NC



DAY 2

9:00 to 10:00 am **Juvenile Interrogations** (60 min)

Jacqui Greene, Associate Professor of Public Law & Government

UNC School of Government, Chapel Hill, NC

10:00 to 11:00 am **Probable Cause** (60 min)

Lyana Hunter, Assistant Public Defender

District 5, New Hanover County

11:30 to 12:30 pm Juvenile Detention Center: What Juveniles Need

(and site tour) (60 min)

Doug Logan, Director and Teresa Cuthbertson, Program Manager

Guilford County Juvenile Detention Center

12:30 pm End of Program