

## **2025 Higher-Level Felony Defense Training** September 9-11, 2025 / Chapel Hill, NC

Co-sponsored by the UNC-Chapel Hill School of Government & Office of Indigent Defense Services

## Tuesday, Sept. 9

12:30-1:00 pm	Check-in
1:00-1:15 pm	Welcome (15 mins.)
1:15-2:15 pm	<b>Defending Eyewitness Identification Cases</b> (60 mins.) Laura Gibson, Assistant Public Defender Beaufort County Office of the Public Defender, Washington, NC
2:15-3:15 pm	Mitigation Investigation (60 mins.) Josie Van Dyke, Mitigation Specialist Sentencing Solutions, Inc., Knightdale, NC
3:15-3:30 pm	Break
3:30-4:15 pm	Preparing to Defend High-Level Felonies (45 mins.) Phil Dixon, Teaching Associate Professor UNC School of Government, Chapel Hill, NC
4:15-5:00 pm	<b>Self-Defense Update</b> (45 mins.) John Rubin, Professor of Public Law and Government UNC School of Government, Chapel Hill, NC
5:00 pm	Adjourn



## Wednesday, Sept. 10

9:00-10:15 am	<b>The Law of Sentencing Serious Felonies</b> (75 mins.) Jamie Markham, Thomas Willis Lambeth Distinguished Chair in Public Policy UNC School of Government, Chapel Hill, NC
10:15-10:30 am	Break
10:30-11:15 am	<b>Storytelling and Visual Aides at Sentencing</b> (45 mins.) Sophorn Avitan and Susan Weigand, Assistant Public Defenders Mecklenburg Co. Public Defender's Office, Charlotte, NC
11:15 am-12:00 pm	Preventing Low-Level Felonies from Becoming High Level Habitual Felonies (45 mins.) Jason St. Aubin, Senior Trial Attorney Marcilliat & Mills, PLLC, Charlotte, NC
12:00-1:00 pm	Lunch (provided)
1:00-2:30 pm	<b>Brainstorming, Preparing, and Presenting a Sentencing Argument</b> (90 mins.) Small group workshops
2:30-2:45 pm	Break
2:45-3:45 pm	Preservation Essentials (60 mins.) Glenn Gerding, Appellate Defender Office of the Appellate Defender, Durham, NC
3:45-4:45 pm	Basics of Batson Challenges (60 mins.) Hannah Autry, Ass't. Capital Defender, Office of the Capital Defender, Durham, NC Kailey Morgan, Staff Attorney, Center for Death Penalty Litigation, Durham, NC
4:45 pm	Adjourn
5:30 pm	<b>Optional Social Gathering</b> TBA



## Thursday, Sept. 12

\_9:00-10:00 am **Client Rapport** (60 mins.) (ETHICS)

Tucker Charns, Regional Defender Indigent Defense Services, Durham, NC

10:00-10:15 am Break

10:15-11:00 am **Protecting Jurors from Removals for Cause** (45 mins.)

Emily Coward, Director of the Inclusive Juries Project, Johanna Jennings, Director, The Decarceration Project

Duke University School of Law, Durham, NC

11:00 am-12:00 pm **Peremptory and For Cause Challenges** (60 mins.)

James Davis, Attorney

Davis and Davis, Salisbury, NC

12:00 pm Wrap up and Adjourn

**TOTAL CLE HOURS**: 12.50 (including 1.0 hours of Ethics credit)