

2025 Public Defender Spring Conference

May 7-9, 2025
Winston-Salem, NC
Sponsored by the UNC-Chapel Hill School of Government,
North Carolina Office of Indigent Defense Services,
North Carolina Association of Public Defenders

AGENDA

(This conference will offer approximately 12.25 hours of CLE credit. All hours are general credit hours unless otherwise noted.)

WEDNESDAY, MAY 7

| 11:00 am-12:00 pm | Check-in | |
|-------------------|---|--|
| 12:00-12:15 pm | Welcome | |
| 12:15-12:45 pm | Chief Justice Newby's Professionalism Award James "Jimbo" Perry, Executive Director The Chief Justice's Commission on Professionalism | |
| 12:45-1:30 pm | IDS Update, Recognitions, and PD Association Elections Mary Pollard, Executive Director Office of Indigent Defense Services, Durham, NC Deonte' Thomas, Chief Public Defender Wake County Public Defender's Office, Wake County, NC | |
| 1:30-2:30 pm | Conflicts of Interest [60 mins.] [Ethics] Brian Oten, Associate Director and Chief Ethics Counsel Kelley DeAngelus, Deputy Counsel North Carolina State Bar, Raleigh, NC | |
| 2:30-2:45 pm | Break – Winston 2 | |
| 2:45-3:45 pm | Cultivating Self-Care Practices [60 mins.] [Professional Well-Being] Carla Huff, IDS Training and Recruitment Coordinator Office of Indigent Defense Services, Durham, NC | |
| 3:45-4:45 pm | CellBrite and Other Digital Investigative Techniques [60 mins.] [Tech] Edgar Fritz, MSRA, CCME, Forensic Examiner Reliance Forensics, LLC, Charlotte, NC | |
| 4:45 pm | Adjourn | |
| 5:00 pm | Optional Social Gathering – Winston 1 Foyer | |



THURSDAY, MAY 8

| | Track #1 – Winston 2 | Track #2 – Winston 1 | |
|---------------------------------|--|---|--|
| 8:00-9:00 am | Breakfast (provided) – Winston Foyer | | |
| 9:15-10:00 am [45 mins.] | Forensic Standards and Defenders Dana Delger, Consultant Forensic Standards Program National Institute of Standards and Technology Gaithersburg, MD | Driving Records Refresher Meredith Vuotto, Assistant Public Defender Office of the Public Defender, District 43 Waynesville, NC | |
| 10:00-11:00 am [60 mins.] | Changes to Raise the Age Jacqui Greene, Associate Professor UNC School of Government, Chapel Hill, NC | Top Ten Evidence Tips Daniel Spiegel, Assistant Professor UNC School of Government, Chapel Hill, NC | |
| 11:00-11:15 am | Break | | |
| 11:15 am-12:15 pm [60 mins.] | Extradition Tips and Tricks Joseph Hollingsworth, Assistant Public Defender Pasquotank Co. Public Defender's Office Elizabeth City, NC | Crimmigration Update Elana Fogel, Director, Criminal Defense Clinic Kate Evans, Director, Immigrant Rights Clinic Duke University, Durham, NC | |
| 12:15-1:45 pm | Recess for Lunch | | |
| 1:45-2:45 pm [60 mins.] | Recognizing and Litigating Whisper Stops Jessica Carmichael, Attorney Carmichael, Ellis, & Brock, PLLC Alexandria, VA | DWI Law: Issues and Updates Belal Elrahal, Assistant Professor UNC School of Government, Chapel Hill, NC | |
| 2:45-3:45 pm [60 mins.] | Confrontation Clause Update David Andrews, Assistant Appellate Defender Office of the Appellate Defender, Durham, NC | Human Trafficking Issues Amanda Gopal, Director, LCSW The Hundred Movement, Skyland, NC | |
| 3:45-4:00 pm | Break – Winston Foyer | | |
| 4:00-4:45 pm [45 mins.] | Discovery Litigation Strategies Christine Malumphy, Assistant Capital Defender Office of the Capital Defender, Durham, NC | Forensic Capacity Evaluations Emily Byrum, Assistant Public Defender Brunswick Co. Office of the Public Defender Bolivia, NC | |
| 4:45-5:30 pm [45 mins.] | Self-Defense Update Dan Shatz, Assistant Appellate Defender Sterling Rozear, Assistant Appellate Defender Office of the Appellate Defender, Durham, NC | Plea Bargaining and Negotiation Fred Friedman, Associate Professor of Criminology University of Minnesota School of Law, Duluth, MN | |
| 5:30 pm | Adjourn | | |

12:15 pm Lunch is on your own, except:

- -Chief Public Defenders and IDS Administration meet for lunch (on-site Winston 3AB)
- -NC Forensic Consultant Network Attorneys meet for lunch (off-site)
- -Juvenile Defenders meet for lunch (off-site)



FRIDAY, MAY 9

8:00-9:30 am Breakfast (provided) – Winston 2

9:00-10:00 am Sentencing and DAC Issues [60 mins.]

Jamie Markham, Professor

UNC School of Government, Chapel Hill, NC

Shane Tharrington, DAC Classification Manager (Ret'd.)

Garner, NC

10:00-10:15 am Break

10:15-11:15 am Capacity, Competency, and Ethics [60 mins.] [Ethics]

Timothy Heinle, Assistant Teaching Professor UNC School of Government, Chapel Hill, NC

11:15 am-12:15 pm Criminal Case and Legislative Update [60 mins.]

Phil Dixon, Associate Teaching Professor

Danny Spiegel, Assistant Professor

UNC School of Government, Chapel Hill, NC

12:15 pm Adjourn

CLE HOURS

General: Up to 8.25

Ethics: Up to 2.0

Technology: 1.0

Professional Well-being: 1.0 Total CLE Hours: 12.25

Final CLE hours are subject to change in accordance with NC State Bar Approval