

2023 Higher-Level Felony Defense Training September 12-14, 2023 /Chapel Hill, NC

Cosponsored by the UNC-Chapel Hill School of Government & Office of Indigent Defense Services

Tuesday, Sept. 12

12:45-1:15 pm	Check-in
1:15-1:30 pm	Welcome
1:30-2:30 pm	Preparing for Serious Felony Cases (60 mins.) Phil Dixon, Teaching Assistant Professor UNC School of Government, Chapel Hill, NC
2:30-3:30 pm	Defending Eyewitness Identification Cases (60 mins.) Laura Gibson, Assistant Public Defender Beaufort County Office of the Public Defender, Washington, NC
3:30-3:45 pm	Break
3:45-4:30 pm	Storytelling and Visual Aides at Sentencing (45 mins.) Sophorn Avitan and Susan Weigand, Assistant Public Defenders Mecklenburg Co. Public Defender's Office, Charlotte, NC
4:30-5:15 pm	Self-Defense Update (45 mins.) John Rubin, Professor of Public Law and Government UNC School of Government, Chapel Hill, NC
5:15 pm	Adjourn



Wednesday, Sept. 13

9:00-10:00 am	The Law of Sentencing Serious Felonies (60 mins.) Jamie Markham, Thomas Willis Lambeth Distinguished Chair in Public Policy UNC School of Government, Chapel Hill, NC
10:00-10:15 am	Break
10:15-11:00 am	Mitigation Investigation (45 mins.) Josie Van Dyke, Mitigation Specialist Sentencing Solutions, Inc., Knightdale, NC
11:00-11:45 pm	Preventing Low Level Felonies from Becoming High Level Habitual Felonies (45 mins.) Jason St. Aubin, Senior Attorney Jetton & Meredith, Charlotte, NC
11:45-12:45 pm	Lunch (provided in building)*
12:45-2:15 pm	Brainstorming, Preparing, and Presenting a Sentencing Argument (90 mins.) Small Group Workshops
2:15-2:30 pm	Break
2:30-3:30 pm	Preservation Essentials (60 mins.) Glenn Gerding, Appellate Defender Office of the Appellate Defender, Durham, NC
3:30-4:30 pm	Client Rapport (60 mins. ETHICS) Tucker Charns, Regional Defender Indigent Defense Services, Durham, NC
4:30 pm	Adjourn
6:00 pm	Optional Social Gathering TBA



<u>Thursday, Sept. 14</u>

9:00-10:00 am	Basics of Batson Challenges (60 mins.) Hannah Autry, Staff Attorney Elizabeth Hambourger, Senior Attorney and Public Information Liaison Center for Death Penalty Litigation, Durham, NC
10:00-10:15 am	Break
10:15-11:00 am	Addressing Race and Other Sensitive Topics in Voir Dire (45 mins.) Emily Coward, Director of Inclusive Juries Project Center for Criminal Justice and Professional Responsibility, Duke Univ., Durham, NC
11:00-12:00 pm	Peremptory and For Cause Challenges (60 mins.) James Davis, Attorney Davis and Davis, Salisbury, NC
12:00 pm	Wrap up and Adjourn