



North Carolina Judicial College

# **Superior Court Judges' Summer Conference**

June 19-21, 2019 Hotel Ballast, Wilmington, NC

## Wednesday, June 19

11:30 a.m.	Education Committee Meeting (Bellamy Room; lunch provided)
11:45 a.m.	Check in and On-site Registration (Cape Fear Lobby)
1:00 p.m.	Welcome ( <i>Cape Fear Ballroom</i> ) Bradley B. "Brad" Letts, Conference President Robert "Bob" C. Ervin, Chair, Education Committee
1:15 p.m.	<b>Criminal Law Update – Part I (60 min)</b> Jessica Smith, Professor, UNC School of Government
2:15 p.m.	Break (snacks provided Cape Fear Lobby)
2:30 p.m.	<b>Criminal Law Update – Part II (45 min)</b> Jamie Markham, Associate Professor, UNC School of Government
3:15 p.m.	Break
3:45 p.m.	<ul> <li>Human Trafficking (75 min)</li> <li>Christine Shaw Long, Executive Director, North Carolina Human Trafficking Commission</li> <li>Tara Minter, Court Management Specialist, North Carolina Human Trafficking Commission</li> </ul>
5:00 p.m.	Recess
5:05 p.m.	Social Hour (Riverview Terrace) *Light appetizers and cash bar





North Carolina Judicial College

## Thursday, June 20

7:30 a.m.	Breakfast (Cape Fear Lobby)
9:00 a.m.	The Unfair and Deceptive Trade Practices Act and its "Exemptions" (60 min) Ann Anderson, Associate Professor, UNC School of Government
10:00 a.m.	Break (snacks provided Cape Fear Lobby)
10:15 a.m.	The North Carolina Innocence Inquiry Commission (60 min) Anna Mills Wagoner, Senior Resident Superior Court Judge, <i>panel director</i> Lindsey Guice Smith, Executive Director, NCIIC, <i>moderator</i> <i>Panelists:</i> Judge Tom Lock, Commission Alternate Chair Johnson Britt, Commissioner John Boswell, Commissioner Barbara Pickens, Former Commissioner
11:15a.m.	Break
11:30 a.m.	<b>Pretrial Release Reform: Local Innovation Initiative (30 min)</b> Josh Stein, Attorney General of North Carolina
12:00 p.m.	Lunch on your own Board of Directors Meeting (Bellamy Room; lunch provided)
1:30 p.m.	<b>The Law of Self Defense (45 min)</b> John Rubin, Professor, UNC School of Government
2:15 p.m.	<b>Courtroom Management of Evidence Related to Fentanyl (30 min)</b> Sarah Jessica Farber, Ombudsman to the State Crime Lab and Internal Auditor, Department of Justice
2:45 p.m.	Break (snacks provided Cape Fear Lobby)
3:00 p.m.	<b>Comments (30 min)</b> Cheri Beasley, Chief Justice, Supreme Court of North Carolina
3:30 p.m.	<b>Qualification Standards for Private Assigned Counsel (30 min)</b> Thomas J. Maher, Executive Director, Office of Indigent Defense Services
4:00 p.m.	Break





North Carolina Judicial College

- 4:15 p.m.Post-Conviction DNA Issues (45 min)Professor Jessica Smith
- 5:00 p.m. **Recess**

### Friday, June 21

- 8:00 a.m. Breakfast (Cape Fear Lobby)
- 8:30 a.m. Business Meeting
- 9:15 a.m. *Daubert* Update and Practical Applications (45 min) Robert C. Ervin, Senior Resident Superior Court Judge
- 10:00 a.m. **Pattern Jury Committee Update Civil (20 min)** Robert "Robby" Desmond, Reporter for Civil Pattern Jury Committee; Partner, Smith Anderson, Raleigh, NC
- 10:20 a.m. Break (snacks provided Cape Fear Lobby)
- 10:30 a.m. Search Warrants and Digital Evidence (45 min) Jeffrey B. Welty, Professor, UNC School of Government Director, North Carolina Judicial College
- 11:15 a.m. Break
- 11:30 a.m. Extraordinary Mitigation and Advanced Supervised Release (45 min) Jeffrey Foster, Superior Court Judge
- 12:15 p.m. Adjourn

This conference offers 11 hours of instruction, all of which qualify for continuing judicial education credit under Rule II.C of Continuing Judicial Education. This conference has been approved for 11 hours of CLE credit.

#### Sponsored by North Carolina Conference of Superior Court Judges Administrative Office of the Courts UNC School of Government

Attendance at the educational programs of this conference is open to all members of the North Carolina Conference of Superior Court Judges and to invited guests of the conference. Guests will be invited on the basis of their professional interests, at the discretion of the association, without regard to race, color, religion, sex, national origin, age, disability status, veteran status, sexual orientation, or gender identification. If you have a disability and need accommodation to participate in the program, please let us know. We will be glad to assist you.