



Agenda

Orientation for New Superior Court Judges

School of Government, Chapel Hill, NC

Monday, January 25, 2021

9:00 a.m. Welcome & Introductions (30 min)

Jamie Markham, Thomas Willis Lambeth Distinguished Chair in Public Policy,

UNC School of Government

9:30 a.m. Tools of the Trade: The Judges' Benchbook & Other Online Resources for

Judges (30 min)
Jamie Markham

10:00 a.m. Criminal Court: From Grand Jury to Charging Instruments (50 min)

Hon. F. Donald Bridges, Senior Resident Superior Court Judge

District 27B

10:50 a.m. *Break*

11:00 a.m. Criminal Court: Guilty Pleas (60 min)

Jamie Markham

12:00 p.m. *Lunch*

1:00 p.m. Criminal Court: Jury Selection & Jury Management (50 min)

Don Bridges

1:50 p.m. *Break*

2:00 p.m. Criminal Court: From Presentation of Evidence to Verdict (90 min)

Don Bridges

3:30 p.m. Recess





Tuesday, January 26

9:00 a.m. Structured Sentencing (50 Min)

Jamie Markham, Thomas Willis Lambeth Distinguished Chair in Public Policy,

UNC School of Government

9:50 a.m. *Break*

10:00 a.m. Structured Sentencing, continued (50 min)

Jamie Markham

10:50 a.m. Break

11:00 a.m. **Probation Revocations (50 min)**

Jamie Markham

12:00 p.m. *Lunch*

1:00 p.m. Self-Represented Litigants (50 min)

Hon. R. Allen Baddour, Senior Resident Superior Court Judge, District 15B

1:50 p.m. Break

2:00 p.m. **Jury Instructions (60 min)**

Allen Baddour

3:00 p.m. Recess





Wednesday, January 27

9:00 a.m. Evidence: A Judge's Perspective (80 min)

Hon. G. Bryan Collins Jr., Superior Court Judge, District 10

10:20 a.m. *Break*

10:30 a.m. Transition to the Superior Court Bench (50 min)

Hon. Robert C. Ervin, Senior Resident Superior Court Judge, District 25A

11:20 a.m. *Break*

11:30 a.m. Transition to the Superior Court Bench, continued (60 min)

Bob Ervin

12:30 p.m. Recess



Thursday, January 28

9:00 a.m. Findings of Fact and Conclusions of Law (50 min)

Hon. Paul C. Ridgeway, Senior Resident Superior Court Judge, District 10

9:50 a.m. *Break*

10:00 a.m. **Judicial Ethics (50 min)**

Carolyn Dubay, Executive Director, Judicial Standards Commission

10:50 a.m. *Break*

11:00 a.m. Judicial Ethics, continued (60 min)

Carolyn Dubay

12:00 p.m. **Lunch**

1:00 p.m. TROs and Preliminary Injunctions and Voluntary Discovery and Sanctions

Authorities (50 min)

Hon. Eric Levinson, Superior Court Judge, District 26

1:50 p.m. *Break*

2:00 p.m. Dispositive Motions/ Rules 59 and 60 (50 min)

Eric Levinson

2:50 p.m. *Break*

3:00 p.m. Attorney fees and costs/ Gatekeeping Orders (60 min)

Eric Levinson

4:00 p.m. Recess





Friday, January 29

9:00 a.m. Fairness and the Courts (90 min)

Jim Drennan, Adjunct and Former Albert Coates Professor

UNC School of Government

10:30 a.m. *Break*

10:40 a.m. Interpreter Issues (80 min)

Brooke Bogue, Manager, Office of Language Access Services

Administrative Office of the Courts

12:00 p.m. Break

12:10 p.m. Scheduling, Commissions & the Master Calendar (60 min)

David F. Hoke, Assistant Director, Administrative Office of the Courts

1:10 p.m. Wrap-up and Evaluations

Jamie Markham

1:15 p.m. Adjourn

This orientation will have 21.25 hours of instruction, all of which will qualify for continuing judicial education credit under Rule II.C of Continuing Judicial Education.

Sponsored by UNC School of Government Administrative Office of the Courts

Attendance at the educational programs of this conference is open to all members of the North Carolina Conference of Superior Court Judges and to invited guests of the conference. Guests will be invited on the basis of their professional interests, at the discretion of the association, without regard to race, color, religion, sex, national origin, age, disability status, veteran status, sexual orientation, or gender identification. If you have a disability and need accommodation to participate in the program, please let us know. We will be glad to assist you.