



Agenda

Superior Court Judges' Fall Conference

October 18–20, 2021 Virtual (Zoom)

Monday, October 18

8:50 a.m. Welcome

Hon. Phyllis Gorham, Conference President Hon. Bob Ervin, Chair, Education Committee

9:00 a.m. Courtroom Security (45 minutes) (0.75 CJE/CLE)

Hon. Jeff Foster

Chief Deputy Marshal Ricky Parks, Supreme Court Police

9:45 a.m. Civil Law Update (45 minutes) (0.75 CJE/CLE)

Hon. Bob Ervin

Emily Turner, UNC School of Government

10:30 a.m. *Break*

10:45 a.m. **Presentation by the Chief Justice and AOC Director (45 minutes)** (0.75 CJE/CLE)

Hon. Paul Newby, Chief Justice of North Carolina

Hon. Andrew Heath, Director of the Administrative Office of the Courts

11:30 a.m. Discussion of S.L. 2021-47 (Senate Bill 255): Judicial Assignment in Medical

Malpractice Cases (30 minutes) (0.50 CJE/CLE)

Hon. Andrew Heath Hon. Paul Ridgeway

Ms. Kellie Z. Myers, Trial Court Administrator, District 10

David Hoke, Assistant Director, Administrative Office of the Courts

12:00 p.m. *Lunch*

1:00 p.m. National Perspective on Criminal Monetary Obligations (90 minutes) (1.50 CJE/CLE)

Karin Martin, Ph.D

University of Washington

2:30 p.m. *Break*







2:45 p.m. Forfeiture of Counsel (45 minutes) (0.75 CJE/CLE)

Brittany Williams, UNC School of Government

3:30 p.m. Getting to Know You, Part I

Hon. Jesse Caldwell

4:00 p.m. **Recess**

Tuesday, October 19

9:00 a.m. **Announcements**

Hon. Phyllis Gorham

9:10 a.m. Satellite-Based Monitoring Update (60 minutes) (1 CJE/CLE)

Jamie Markham, UNC School of Government

10:10 a.m. *Break*

10:30 a.m. **Judicial Standards Update (60 minutes)** (1 CJE/CLE)

Carolyn Dubay, Executive Director, North Carolina Judicial Standards Commission

11:30 a.m. *Lunch*

1:00 p.m. Criminal Law Case and Legislative Update (75 minutes) (1.25 CJE/CLE)

Jamie Markham, UNC School of Government

2:15 p.m. *Break*

2:30 p.m. Pattern Jury Update (60 minutes) (1 CJE/CLE)

Hon. Allen Baddour

Steve Winsett

3:30 p.m. Getting to Know You, Part II

Hon. Jesse Caldwell

4:00 p.m. **Recess**





Wednesday, October 20

9:00 a.m. Announcements

Hon. Phyllis Gorham

9:10 a.m. Immigration Consequences and Related Issues (60 minutes) (1 CJE/CLE)

Ms. Sejal Zota, J.D., Legal Director, Just Futures Law, Durham, NC

10:10 a.m. Mandatory Business Court Referrals (20 minutes) (0.25 CJE/CLE)

Hon. Louis Bledsoe, Chief Judge, North Carolina Business Court

10:30 a.m. *Break*

10:45 a.m. Rules Revisions for eCourts (50 minutes) (0.75 CJE/CLE)

Hon. Donna Stroud, Chief Judge, Court of Appeals of North Carolina

11:45 a.m. **Business Meeting and Memorials**

12:45 p.m. Adjourn

This conference offers 11.25 hours of instruction, all of which qualify for continuing judicial education credit under Rule II.C of Continuing Judicial Education. This conference has been approved for 11.25 hours of CLE credit.

Sponsored by

North Carolina Conference of Superior Court Judges
Administrative Office of the Courts
UNC School of Government