

2016 Intensive Juvenile Defender Training

March 9-11, 2016

Regional Juvenile Detention Center, Greensboro & UNC School of Government, Chapel Hill

Cosponsored by the UNC-Chapel Hill School of Government & the Office of Indigent Defense Services

Wednesday, March 9

12:00 – 1:00	Check-in Regional Juvenile Detention Center, Greensboro, NC
1:00 - 1:15	Welcoming Remarks Austine Long, Program Attorney UNC School of Government, Chapel Hill, NC
1:15 - 2:15	Kids Are Different (Adolescent Brain Development) (60 min.) Ayesha Chaudhary, Forensic Psychiatrist Duke University, Durham, NC
2:15 - 3:15	Detention Advocacy (60 min.) Mitch Feld, Director of Children's Defense Council for Children's Rights, Charlotte, NC
3:15 - 3:30	Break (light snack provided)
3:30-5:15	Regional Juvenile Detention Center Policies & Procedures & Tour of the Facility Doug Logan, Manager (105 min.) Greensboro, NC



Thursday, March 10

9:00 - 10:00	Overview of Juvenile Delinquency Proceedings (60 min.) LaToya Powell, Professor of Public Law and Government UNC School of Government, Chapel Hill, NC
10:00 - 11:00	Developing a Pre-Adjudication Investigation & Discovery Plan (60 min.) Mary Stansell, Assistant Public Defender Office of the Public Defender, Raleigh, NC
11:00 - 11:15	Break
11:15 - 12:45	WORKSHOP: Developing a Pre-Adjudication Investigation and Discovery Plan (90 min.)
12:45 - 1:45	Lunch (provided in building)*
1:45 – 2:30	Evidence Blocking (45 min.) John Rubin, Professor UNC School of Government, Chapel Hill, NC
2:30 - 3:30	Suppression Issues: Search and Seizure & Interrogations (60 min.) Kellie Mannette, Attorney Mannette & Thomas, PLLC, Chapel Hill and Raleigh, NC
3:30 - 3:45	Break
3:45 – 5:15	WORKSHOP: Motions to Suppress and Evidence Blocking (90 min.)

^{*}IDS employees may not claim reimbursement for lunch



Friday, March 11

9:00 - 9:30	Calculating Your Client's Prior Delinquency History Level (30 min.) Austine Long, Program Attorney UNC School of Government, Chapel Hill, NC
9:30 - 10:15	Disposition Options and Advocacy (45 min.) Kim Howes, Assistant Juvenile Defender Indigent Defense Services, Durham, NC
10:15 - 10:30	Break
10:30 - 11:15	Post Disposition and Probation Violations (45 min.) Phylicia Powers, Assistant Public Defender Office of the Public Defender, Durham, NC
11:15- 12:15	Ethics and the Role of Counsel in Delinquency Proceedings (Ethics) (60 min.) Dr. Anne M. Corbin, Researcher/Adjunct Faculty Norwich University, Northfield, VT
12:15	Closing Remarks; Certificates

	CLE Hours:	
Wednesday:	3.75	
Thursday:	6.75	
Friday:	3.00	
Web Module:*	.50	
Total hours:	14.00	
(Includes 1.0 hour of ethics)		

^{*&}quot;Delinquency Dispositions Module 3: Determining Dispositional Options" (.5 hour). All students will receive a link to this online presentation for viewing before the training.