

2016 New Felony Defender Training

February 17-19 UNC School of Government, Chapel Hill, NC Cosponsored by the UNC-Chapel Hill School of Government & Office of Indigent Defense Services

Wednesday, February 17

9:30 to 10:25	Check-in
10:25 to 10:30	Welcome Alyson Grine, Defender Educator UNC School of Government, Chapel Hill, NC
10:30 to 11:30	Motions Practice in Superior Court (60 min.) Mike Klinkosum, Attorney Tin, Fulton, Walker, & Owen, Raleigh, NC
11:30 to 1:00	Voir Dire and Demonstration (90 min.) Kelley DeAngelus, Assistant Public Defender Office of the Public Defender, Raleigh, NC
1:00 to 2:00	Lunch (provided in building)*
2:00 to 2:45	Mental Health Screening: Deciding whether to Question Capacity and Obtaining an Evaluation (45 min.) Mani Dexter, Assistant Public Defender Office of the Public Defender, Hillsborough, NC
2:45 to 3:00	Break (snack provided)
3:00 to 4:30	Sentencing in Superior Court (90 min.) Jamie Markham, Associate Professor of Public Law and Government UNC School of Government, Chapel Hill, NC
4:30 to 5:30	Preserving the Record (60 min.) Glenn Gerding, Appellate Defender Office of the Appellate Defender, Durham, NC
5:30	Adjourn



<u>Thursday, February 18</u>

9:00 to 10:15	Developing an Investigation and Discovery Plan (75 min.) Glenn Gerding
10:15 to 10:30	Break
10:30 to 12:00	WORKSHOP: Developing an Investigation and Discovery Plan (90 min.)
12:00 to 1:00	Lunch (provided in building)*
1:00 to 2:00	Challenging the State's Expert (60 min.) James Davis, Attorney Davis & Davis, Salisbury, NC
2:00 to 2:45	Fingerprints: Challenging the Science (45 min.) Carrah Franke, Assistant Public Defender Office of the Public Defender, Raleigh, NC
2:45 to3:00	Break (snack provided)
3:00 to 4:30	Lab Reports and Issues Surrounding Them (90 min.) Sarah Rackley Olson, Forensic Resource Counsel Office of Indigent Defense Services, Durham, NC; Alyson Grine
4:30 to 4:45	Break
4:45 to 5:30	Defending Drug Cases (45 min.) Nicholas Woomer-Deters, Assistant Appellate Defender Office of the Appellate Defender, Durham, NC
5:30	Adjourn



Friday, February 19

9:00 to 9:45	Evidence Blocking (45 min.) John Rubin, Professor of Public Law and Government UNC School of Government, Chapel Hill, NC
9:45 to 10:45	Motions to Suppress: Statements, Property, and Identification (60 min.) Jan Elliott Pritchett, Attorney Schlosser & Pritchett, Greensboro, NC
10:45 to 11:00	Break
11:00 to 12:30	WORKSHOP: Motions to Suppress and Evidence Blocking (90 min.)
12:30 to 1:30	Lunch (provided in building)*
1:30 to 2:15	Jury Instructions (45 min.) Richard Wells, Assistant Public Defender Office of the Public Defender, Greensboro, NC
2:15 to 2:30	Break (snack provided)
2:30 to 3:30	Ethics for Felony Defenders (60 min.) (Ethics) Tom Maher, Executive Director Office of Indigent Defense Services, Durham, NC
3:30 to 4:30	Records Gathering and Sentencing Advocacy (60 min.) Vicky McGee, Mitigation Specialist Cary, NC; Bert Kemp, Public Defender Office of the Public Defender, Greenville, NC
4:30 to 4:35	Closing Remarks
4:35	Adjourn

