

Basic School for Magistrates: Summer 2021 Criminal Session UNC School of Government

August 23-27, 2021

Online/Asynchronous Lectures and Recordings (available starting August 16, 2021)

Elements of Crimes

Assaults: Jonathan Holbrook (40 mins)

Larceny and Robbery: Jonathan Holbrook (45 mins)

Motor Vehicle Crimes: Shea Denning (30 mins)

Drunk, Weapons, R/D/O: Christopher Tyner (40 mins)

Sexual Assaults: Jamie Markham (25 mins)

Trespass: Jamie Markham (25 mins)

Burglary: Phil Dixon (40 mins)

Drugs: Phil Dixon (55 mins)

Procedure

Impaired Driving Holds: Shea Denning (20 mins)

CVRs and Vehicle Seizures: Shea Denning (40 mins)

Live Session Schedule (via Zoom)

Monday, August 23

9:00 a.m. Welcome and Introduction

Thomas Thornburg, School of Government

9:30 a.m. Questions and Answers (60 mins)

Assaults & Sexual Assaults

Jonathan Holbrook and Jamie Markham, School of Government

10:30 a.m. Break

10:45 a.m. Solicitation, Conspiracy, Attempts, Principals, and Accessories Offenses (30 mins)

Brittany Williams, School of Government

11:15 a.m. *Break*

11:30 a.m. Questions and Answers (60 mins)

Implied Consent Procedures

Shea Riggsbee Denning, School of Government, and Takeeta Tyson, Business Systems Analyst, NCAOC

12:30 p.m. End of Morning Session

2:00 p.m. Questions and Answers (60 mins)

Larceny and Robbery & Trespass

Jonathan Holbrook and Jamie Markham, School of Government

3:00 p.m. *Break*

3:15 p.m. Contempt (60 mins)

Cheryl Howell, School of Government

4:15 p.m. *Adjourn*

Tuesday, August 24

9:00 a.m. Initial Appearance (90 mins)

John Rubin, School of Government, and Takeeta Tyson, Business Systems Analyst, NCAOC

10:30 a.m. *Break*

10:45 a.m. Initial Appearance *(continued)* (90 mins)

12:15 p.m. *End of Morning Session*

2:00 p.m. Initial Appearance (continued) (60 mins)

3:00 p.m. *Break*

3:15 p.m. Check-in: How's it going?

Thomas Thornburg, School of Government

4:15 p.m. *Adjourn*

Wednesday, August 25

9:00 a.m. Selecting Process (60 mins)

Thomas Thornburg, School of Government

10:00 a.m. *Break*

10:15 a.m. Selecting Process (continued) (60 mins)

11:15 a.m. *End of Morning Session*

2:30 p.m. Selecting Process (continued) (60 mins)

3:30 p.m. *Break*

3:45 p.m. Under 18: Juvenile vs Adult (30 mins)

Jacqui Greene, School of Government

4:15 p.m. *Adjourn*

Thursday, August 26

9:00 a.m. Search Warrants (60 mins)

Jonathan Holbrook, School of Government

10:00 a.m. *Break*

10:15 a.m. Search Warrants (continued) (90 mins)

11:45 a.m. End of Morning Session

2:00 p.m. Questions and Answers (75 mins)

Drugs

Phil Dixon, School of Government

3:15 p.m. *Break*

3:30 p.m. Questions and Answers (60 mins)

Burglary and Drunk, Weapons, Resisting

Phil Dixon and Christopher Tyner, School of Government

4:30 p.m. *Break*

4:45 p.m. Check-in: How's it going?

Thomas Thornburg, School of Government

5:45 p.m. *Adjourn*

Friday, August 27

9:00 a.m. Domestic Violence Procedure (60 mins)

Brittany Williams, School of Government

10:00 a.m. *Break*

10:15 a.m. Capstone Exercise (75 mins)

Thomas Thornburg, School of Government

11:30 a.m. *End of Morning Session*

1:00 p.m. Exam

Sponsored by