

# Basic School for Magistrates: Summer 2020 Criminal Session UNC School of Government

August 24-28, 2020

Online/Asynchronous Lectures and Recordings (available starting August 17, 2020)

#### **Elements of Crimes**

Assaults: Jonathan Holbrook Motor Vehicle Crimes: Shea Denning Sexual Assaults: Jamie Markham

Trespass: Jamie Markham

Larceny and Robbery: Jonathan Holbrook Drunk, Weapons, Resisting: Christopher Tyner

Burglary: Phil Dixon Drugs: Phil Dixon

#### **Procedure**

Impaired Driving Holds: Shea Denning CVRs and Vehicle Seizures: Shea Denning

### Live Session Schedule (via Zoom)

### Monday, August 24

9:00 a.m. Questions and Answers

**Assaults & Sexual Assaults** 

Jonathan Holbrook and Jamie Markham

**10:00 a.m.** *Break* 

10:15 a.m. Solicitation, Conspiracy, Attempts, Principals, and Accessories Offenses (30 mins)

John Rubin, School of Government

**10:45 a.m.** *Break* 

11:00 a.m. Under 18: Juvenile vs Adult (30 mins)

Jacqui Greene, School of Government

**11:30 a.m.** End of Morning Session

3:00 p.m. Questions and Answers

**Trespass & Larceny and Robbery** 

Jonathan Holbrook and Jamie Markham

**4:00 p.m.** *Break* 

**4:15 p.m. Contempt** (45 mins)

Ann Anderson, School of Government

**5:00 p.m.** *Adjourn* 

## Tuesday, August 25

**9:00 a.m.** Initial Appearance (90 mins)

John Rubin, School of Government, and Takeeta Tyson, Business Systems Analyst, NCAOC

**10:30 a.m.** End of Morning Session

2:30 p.m. Initial Appearance (continued) (90 mins)

John Rubin, School of Government, and Takeeta Tyson, Business Systems Analyst, NCAOC

**4:00 p.m.** *Break* 

**4:15 p.m. Initial Appearance** *(continued)* (60 mins)

John Rubin, School of Government, and Takeeta Tyson, Business Systems Analyst, NCAOC

**5:15 p.m.** *Adjourn* 

# Wednesday, August 26

**9:00 a.m. Selecting Process** (60 mins)

John Rubin, School of Government

**10:00 a.m.** *Break* 

**10:15 a.m.** Selecting Process (continued) (60 mins)

John Rubin, School of Government

**11:15 a.m.** *End of Morning Session* 

**3:00 p.m. Selecting Process** *(continued)* (60 mins)

John Rubin, School of Government

**4:00 p.m.** *Break* 

4:15 p.m. Questions and Answers

**Implied Consent Procedures** 

Shea Riggsbee Denning, School of Government, and Takeeta Tyson, Business Systems Analyst, NCAOC

**5:15 p.m.** *Adjourn* 

## Thursday, August 27

9:00 a.m. Search Warrants (60 mins)

Jeff Welty, Special Deputy Attorney General

**10:00 a.m.** *Break* 

**10:15 a.m.** Search Warrants (continued) (75 mins)

Jeff Welty, Special Deputy Attorney General

**11:30 a.m.** *End of Morning Session* 

3:00 p.m. Questions and Answers

**Drugs** Phil Dixon

**4:00 p.m.** *Break* 

4:15 p.m. Questions and Answers

Burglary and Drunk, Weapons, Resisting

Phil Dixon and Christopher Tyner

**5:00 p.m.** *Adjourn* 

## Friday, August 28

**9:00 a.m. Domestic Violence Procedure** (60 mins)

Dona Lewandowski, School of Government

**10:00 a.m.** *Break* 

10:15 a.m. Capstone Exercise (60 mins)

**11:15 a.m.** *End of Morning Session* 

1:00 p.m. Evaluations & Exam Instructions