

2016 Spring Public Defender Attorney and Investigator Conference

May 11-13, 2016 — Great Wolf Lodge, Concord NC

Sponsored by the UNC-Chapel Hill School of Government, North Carolina Office of Indigent Defense Services, North Carolina Association of Public Defenders, & North Carolina Association of Public Defender Investigators

ATTORNEY AGENDA

(This conference offers 12 hours of CLE credit. All hours are general credit hours unless otherwise noted.)

WEDNESDAY, MAY 11

- 11:30 Check-in (Conference Center Foyer)
- 1:20 Welcome & Announcements (White Pine Ballroom)
 Alyson Grine, Defender Educator, UNC School of Government, Chapel Hill, NC
- 1:30 **Bar Complaints: How to Avoid or Handle Them** [Ethics, 60 min.]
 Brad Bannon, Attorney, Cheshire, Parker, Schneider, & Bryan, Raleigh, NC;
 Richard Rosen, Professor of Law Emeritus, UNC Chapel Hill School of Law
- 2:30 Framing Your Case to Get to Reasonable Doubt (What's Driving the Fact Finder) [45 min.]
 Artemis Malekpour, Attorney and Trial Consultant, Malekpour & Ball, Chapel Hill, NC
- 3:15 Break (Conference Center Foyer)
- 3:45 NC Public Defender Association Business Meeting [20 min.]
- 4:05 Indigent Defense Update [60 min.]
 Susan Brooks, Public Defender Administrator and Tom Maher, Executive Director,
 NC Office of Indigent Defense Services, Durham, NC
- 5:05 Reception (Terrace and Conference Center Foyer)



THURSDAY, MAY 12 (A.M.)

7:45 Breakfast (Conference Center Foyer) (IDS employees may not claim reimbursement for breakfast)

| | White Pine 1 & 2 | Fallen Timbers | |
|-------|---|--|--|
| 8:45 | FELONY TRACK Mixed DNA Profiles and Problems of Interpretation [45 min.] Michael Coble, Forensic Biologist, National Institute of Standards and Technology, US Dept. of Commerce, Washington, DC | MISDEMEANOR TRACK Discovery Strategies for District Court [45 min.] Toussaint Romain, Assistant Public Defender, Charlotte, NC | |
| 9:30 | Break (Conference Center Foyer) | | |
| 9:45 | FELONY TRACK DNA: Update on NC Developments (panel) [45 min.] Michael Coble; Maher "Max" Noureddine, President, ForensiGen, Hillsborough, NC; Sarah Olson, Forensic Resource Counsel, Durham, NC | MISDEMEANOR TRACK Admissibility of Social Media Evidence [45 min.] Gilda Rodriguez, Attorney, Durham, NC | |
| 10:30 | Break (Conference Center Foyer) | | |
| 10:45 | FELONY TRACK Eyewitness Identification Law and Procedures [45 min.] Michele Goldman and Kathleen Joyce, Assistant Appellate Defenders, Durham, NC | MISDEMEANOR TRACK Legal Issues Surrounding Gangs [45 min.] Lisa Williams, Attorney, Williams & Williams, Durham, NC | |

11:30 Lunch on your own, except:

- Chief Public Defenders and IDS staff meet for lunch (Wood Fired Grill)
- NC Forensic Consultant Network meet for lunch (White Pine 1 & 2)
- Juvenile Defenders meet for lunch (Fallen Timbers)



THURSDAY, MAY 12 (P.M.)

| | White Pine 1 & 2 | Fallen Timbers | |
|------|---|---|--|
| 1:00 | FELONY TRACK Physical Evidence in Sexual Offense Cases [60 min.] Cynthia Brown, Physician, Mission Children's Clinic, Asheville, NC | MISDEMEANOR TRACK Misdemeanor Case Law Update [60 min.] Alyson Grine | |
| 2:00 | Break (Conference Center Foyer) | | |
| 2:15 | FELONY TRACK Motions and Legal Issues in Sexual Offense Cases [45 min.] Michael Howell, Assistant Public Defender, Raleigh, NC; Mark Montgomery, Attorney, Durham, NC | MISDEMEANOR TRACK Rules of Evidence Refresher [45 min.] Jonathan Broun, Attorney, Prisoners Legal Services, Inc., Raleigh, NC | |
| 3:00 | Break (Conference Center Foyer) | | |
| 3:15 | FELONY TRACK Felony Case Law Update [60 min.] John Rubin, Professor of Public Law & Govt. UNC School of Government, Chapel Hill, NC | MISDEMEANOR TRACK DWI Hot Topics: Blood Cases, Motions, and More [60 min.] Walter "Butch" Jenkins III, Attorney, Thigpen and Jenkins, LLP, Biscoe, NC | |
| 4:15 | Break (Conference Center Foyer) | | |
| | White Pine 1 & 2 | | |
| 4:30 | COMBINED FELONY AND MISDEMEANOR TRACK Preparing Your Client for Prison [60 min.] Shane Tharrington, Programs Director III Department of Public Safety, Division of Adult Correction and Juvenile Justice, Rehabilitative Programs and Services Inmate Case Management and Facility Recreation Director, Raleigh, NC | | |



| FRIDAY, | , MAY | 13 |
|---------|-------|----|
|---------|-------|----|

| 8:00 | Breakfast (Conference Center Foyer) |
|------|---|
| | (IDS employees may not claim reimbursement for breakfast) |

- 9:00 The Duty to Provide Competent, Zealous, and Informed Representation [Ethics, 60 min.] (White Pine Ballroom)
 - Glenn Gerding, Appellate Defender, Durham, NC
- 10:00 **Probation Law Update** [45 min.]

Jamie Markham, Albert and Gladys Hall Coates Distinguished Term Associate Professor, UNC School of Government, Chapel Hill, NC

- 10:45 Break (Conference Center Foyer)
- 11:00 Open Data Policing Initiative: How to Access and Use Traffic Stop Data [30 min.]

 Dave Hall, Senior Staff Attorney, and Ian Mance, Staff Attorney, Southern Coalition for Social Justice, Durham, NC
- Distress Tolerance and Treatment for Mood and Substance Use Disorders [Substance Abuse/Mental Health, 60 min.]
 Stacey Daughters, Clinical Psychologist and Associate Professor, UNC Chapel Hill Department of Psychology and Neuroscience
- 12:30 Adjourn

Chief Public Defenders Lunch Meeting (Wood Fired Grill)

CLE HOURS

General Hour(s): 9.0

Ethics Hour(s): 2.0

Substance Abuse/Mental Health Hour(s): 1.0

Total CLE Hours: 12.00