

AGENDA

2019 North Carolina Appellate Advocacy Training October 30 – November 1, 2019 / Chapel Hill, NC

Co-sponsored by the UNC-Chapel Hill School of Government & NC Office of Indigent Defense Services



Day 1: Wednesday, October 30

8:15 to 8:45 a.m. *Check-in*

8:45 to 9:00 a.m. Welcome, Introductions, and Announcements

John Rubin, Professor of Public Law and Government

UNC School of Government

Glenn Gerding, Appellate Defender

Office of the Appellate Defender

9:00 to 10:00 a.m. PLENARY SESSION: Analyzing and Brainstorming the Facts

(work on fact problem) (60 min)

John Rubin, Professor of Public Law and Government

10:00 to 10:15 a.m. Break

10:15 a.m. to 12:00 p.m. WORKSHOPS: Brainstorming the Facts of Your Case

(work on own cases) (105 min)

12:00 to 1:00 p.m. Lunch (SOG Dining Room)*

1:00 to 2:15 p.m. WORKSHOPS: Brainstorming the Facts of Your Case (continued)

(75 min)

2:20 to 2:50 p.m. PLENARY SESSION: Reading the Record Critically (30 min)

Glenn Gerding, Appellate Defender

2:50 to 3:05 p.m. Break (light snack provided)

3:05 to 4:35 p.m. PLENARY SESSION: Transforming Your Facts and Legal Issues into

a Persuasive Story on Appeal (work on fact problem) (90 min)

Ira Mickenberg, Attorney & Consultant

Saratoga Springs, NY

4:40 to 5:10 p.m. WORKSHOPS: Developing a Persuasive Story on Appeal

(discuss homework) (30 min)

6:00 to 8:00 p.m. Dinner at Carolina Brewery – Individual Pay

^{*}IDS employees may not claim reimbursement for lunch



Day 2: Thursday, October 31

9:00 to 10:30 a.m. WORKSHOPS: Developing a Persuasive Story on Appeal

(work on own cases) (90 min)

10:30 to 10:45 a.m. Break

10:45 a.m. to 12:00 p.m. WORKSHOPS: Developing a Persuasive Story on Appeal

(continued) (75 min)

12:00 to 1:00 p.m. Lunch (SOG Dining Room)*

1:00 to 1:45 p.m. PLENARY SESSION: Writing a Persuasive Brief: Statement of Facts

(work on fact problem) (45 min)

TBD

1:50 to 2:35 p.m. WORKSHOPS: Outlining Your Statement of Facts

(work on own cases) (45 min)

2:35 to 2:50 p.m. Break (light snack provided)

2:50 to 3:50 p.m. WORKSHOPS: Individual Review of Outline (60 min)

3:50 to 5:05 p.m. WORKSHOPS: Writing a Persuasive Brief: Statement of Facts

(participants write first several paragraphs of their statement of

facts; statements saved for printing and review) (75 min)

5:05 p.m. *Adjourn*

^{*}IDS employees may not claim reimbursement for lunch



Day 3: Friday, November 1

8:30 a.m. to 10:30 a.m. WORKSHOPS: Writing a Persuasive Brief: Statement of Facts

(review and revise statement of facts) (120 min)

10:30 a.m. to 10:45 a.m. Break

10:45 a.m. to 11:30 a.m. PLENARY SESSION: Persuasive Brief Writing: Legal Argument

(work on fact problem) (45 min)

TBD

11:35 p.m. to 12:20 p.m. WORKSHOPS: Persuasive Brief Writing: Legal Argument

(participants write first few paragraphs of their legal argument;

statements saved for printing and review) (45 min)

12:20 p.m. to 1:20 p.m. Lunch (SOG Dining Room)*

1:20 p.m. to 2:50 p.m. WORKSHOPS: Persuasive Brief Writing: Legal Argument

(review and revise legal argument) (90 min)

2:55 p.m. to 3:05 p.m. Closing and Adjourn

CLE HOURS

General Hours: 18.00

CLE Pending Approval

^{*}IDS employees may not claim reimbursement for lunch