

2019 Felony Defender Training

February 20-22

UNC School of Government, Chapel Hill, NC Co-sponsored by the UNC School of Government & Office of Indigent Defense Services

Wednesday, February 20

9:15 to 9:50	Check-in
9:50 to 10:00	Welcome Phil Dixon Jr., Defender Educator UNC School of Government, Chapel Hill, NC
10:00 to 10:45	Felony Case Preparation - What's Different in Superior Court (45 mins) Phil Dixon Jr., Defender Educator UNC School of Government, Chapel Hill, NC
10:45 to 11:00	Break
11:00 to 12:15	Developing an Investigative and Discovery Strategy (75 mins) Keith A. Williams, Attorney Law Offices of Keith Williams, Greenville, NC
12:15 to 1:15	Lunch (provided in the building)
1:15 to 2:45	WORKSHOP: Developing an Investigative and Discovery Strategy (90 mins)
2:45 to 3:00	Break (snack provided)
3:00 to 4:00	Getting Lost In Our Own Lives (60 mins) (1.0 substance abuse/mental health) Tom Holt, Partner Bagwell Holt Smith, PA, Chapel Hill, NC
4:00 to 5:00	Ethics for Felony Defenders (60 mins) (1.0 ethics) Tom Maher, Executive Director Office of Indigent Defense Services, Durham, NC
5:00p	Adjourn



Thursday, February 21

9:15 to 10:15	Lab Reports and Issues Surrounding Them (60 mins) Sarah R. Olson, Forensic Resource Counsel Office of Indigent Defense Services, Durham, NC
10:15 to 10:30	Break
10:30 to 11:45	Voir Dire and Demonstration (75 mins) Kelley DeAngelus, Assistant Public Defender Wake County Public Defender's Office, Raleigh, NC
11:45-12:30	Evidence Blocking (45 mins) John Rubin, Professor of Public Law and Government UNC School of Government, Chapel Hill, NC
12:30-1:30	Lunch (provided in the building)
1:30-2:30	Motions to Suppress: Statements, Property and Identification (60 mins) Susan Seahorn, Chief Public Defender Orange County Public Defender's Office, Hillsborough, NC
2:30-4:00	WORKSHOP: Evidence Blocking and Motions to Suppress (90 mins)
4:00-4:15	Break (snack provided)
4:15-5:15	Preserving the Record (60 mins) Glenn Gerding, Appellate Defender Office of the Appellate Defender, Durham, NC
5:15p	Adjourn
6:30p	Optional Dinner Gathering



Friday, February 22

9:00 to 10:00	Jury Instructions (60 mins) Tamzin Kinnett, Assistant Public Defender Chatham County Public Defender's Office, Pittsboro, NC
10:00 to 10:45	Sentencing Advocacy-A View from the Bench (45 mins) Honorable G. Bryan Collins, Resident Superior Court Judge 10 th Judicial District, Raleigh, NC
10:45 to 11:00	Break (snack provided)
11:00-12:00	Sentencing in Superior Court (60 mins) Jamie Markham, Associate Professor of Public Law and Government UNC School of Government, Chapel Hill, NC
12:00 to 12:45	The Basics of Pleading Guilty in Superior Court (45 mins) Derek Brown, Attorney Brown Gibson, PC – Attorneys At Law, Greenville, NC
12:45	Adjourn

CLE HOURS: 15.5

*Includes 1.0 hour of ethics/professional responsibility and 1.0 mental health/substance abuse