

AGENDA

2017 North Carolina Appellate Advocacy Training October 25-27, 2017 / Chapel Hill, NC

Co-sponsored by the UNC-Chapel Hill School of Government & NC Office of Indigent Defense Services



Day 1: Wednesday, October 25

8:15 a.m. to 8:45 a.m. Check-in

8:45 a.m. to 9:00 a.m. Welcome, Introductions, and Announcements

John Rubin, Professor of Public Law and Government

UNC-Chapel Hill School of Government, NC

Glenn Gerding, Appellate Defender

Durham, NC

9:00 a.m. to 10:00 a.m. PLENARY SESSION: Analyzing and Brainstorming the Facts

(work on fact problem) [60 min.]

John Rubin

10:00 a.m. to 10:15 a.m. Break

10:15 a.m. to noon WORKSHOPS: Brainstorming the Facts of Your Case (work on

own cases) [105 min.]

Noon to 1:00 p.m. Lunch (provided in building)*

1:00 p.m. to 2:15 p.m. WORKSHOPS: Brainstorming the Facts of Your Case (cont'd)

[75 min.]

2:15 p.m. to 3:00 p.m. PLENARY SESSION: Reading the Record Critically [45 min.]

Glenn Gerding

3:00 p.m. to 3:15 p.m. Break (with light snacks)

3:15 p.m. to 4:45 p.m. PLENARY SESSION: Transforming Your Facts and Legal Issues into

a Persuasive Story on Appeal (work on fact problem) [90 min.]

Ira Mickenberg, Attorney & Consultant

Saratoga Springs, NY

4:45 p.m. to 5:15 p.m. WORKSHOPS: Developing a Persuasive Story on Appeal

(discuss homework) [30 min.]

6:00 p.m. to 8:00 p.m. Dinner at Carolina Brewery – Individual Pay

^{*}IDS employees may not claim reimbursement for lunch



Day 2: Thursday, October 26

9:00 a.m. to 10:30 a.m.	WORKSHOPS: Developing a	a Persuasive Story or	Appeal (work on
-------------------------	-------------------------	-----------------------	-----------------

own cases) [90 min.]

10:30 a.m. to 10:45 a.m. Break

10:45 a.m. to noon WORKSHOPS: Developing a Persuasive Story on Appeal (cont'd)

[75 min.]

Noon to 1:00 p.m. Lunch (provided in building)*

1:00 p.m. to 1:45 p.m. PLENARY SESSION: Writing a Persuasive Brief: Statement of

Facts (work on fact problem) [45 min.]

Ira Mickenberg

1:45 p.m. to 2:30 p.m. WORKSHOPS: Outlining Your Statement of Facts (work on own

cases) [45 min.]

2:30 p.m. to 2:45 p.m. Break (with light snacks)

2:45 p.m. to 3:45 p.m. WORKSHOPS: Individual Review of Outline [60 min.]

3:45 p.m. to 5:00 p.m. WORKSHOPS: Writing a Persuasive Brief: Statement of Facts

(participants write first several paragraphs of their statement of

facts) [75 min.]

5:00 p.m. Save statements for review and printing

^{*}IDS employees may not claim reimbursement for lunch



Day 3: Friday, October 27

8:30 a.m. to 10:30 a.m. WORKSHOPS: Writing a Persuasive Brief: Statement of Facts

(review and revise statement of facts) [120 min.]

10:30 a.m. to 10:45 a.m. Break

10:45 a.m. to 11:30 a.m. PLENARY SESSION: Persuasive Brief Writing: Legal Argument

(work on fact problem) [45 min.]

Ann Petersen

Glover & Petersen, Chapel Hill, NC

11:30 p.m. to 12:15 p.m. WORKSHOPS: Persuasive Brief Writing: Legal Argument

(participants write first few paragraphs of their legal argument)

[45 min.]

12:15 p.m. to 1:15 p.m. Lunch (provided in building)*

1:15 p.m. to 2:45 p.m. WORKSHOPS: Persuasive Brief Writing: Legal Argument

(review and revise legal argument) [90 min.]

2:45 p.m. to 3:00 p.m. Closing

CLE HOURS

General Hours: 18.25

^{*}IDS employees may not claim reimbursement for lunch