

38th Annual NC Health Directors' Legal Conference

Wednesday and Thursday, April 17-18, 2019

UNC School of Government

Chapel Hill, NC

Day One: Wednesday, April 17, 2019				
8:00-9:00	Registration & Continental Breakfast			
9:00-9:45	Legislative and Regulatory Update Larry Michael, REHS, MPH, Environmental Health Section Chief, NC Division of Public Health Virginia Niehaus, JD, MPH, Director of Legal & Regulatory Affairs, NC Division of Public Health	0.75 hours		
9:45-10:15	Environmental Health Preparedness: Planning for Big Events Larry Michael, REHS, MPH, Environmental Health Section Chief, NC Division of Public Health Karen Powell, MA, Health Director, Rutherford Polk McDowell Health District	0.5 hours		
10:15-10:30	Break			
10:30-12:00	Legal Issues in Hurricanes and Other Disasters Scott Harrelson, MPA, Craven County Health Director Norma Houston, JD, UNC School of Government Veronica Bryant, REHS, NC Division of Public Health	1.5 hours		
12:00-1:00	Lunch (SOG Dining Hall)			
1:00-2:30	Immunizations & Quarantine Law: Varicella in Buncombe County Jan Shepard, MBA, Buncombe County Health Director Brandon Freeman, JD, Assistant County Attorney, Buncombe County Jennifer Mullendore, MD, MSPH, Medical Director, Buncombe County Health & Human Services Jean-Marie Maillard, MD, Communicable Disease Branch, NC Division of Public Health Jill Moore, MPH, JD, UNC School of Government	1.5 hours		
2:30-2:45	Break			
2:45-3:30	Foodborne Outbreaks Associated with Produce Veronica Bryant, REHS, NC Division of Public Health	0.75 hours		
3:30-4:30	HIPAA's Big Problem with Small Numbers Jill Moore, JD, UNC School of Government	1.0 hours		



DAY TWO: THURSDAY, APRIL 18, 2019

8:30	Continental Breakfast	
9:00-10:00	Local Health Department Services & Staffing: What's Required? Beth Lovette, MPH, BSN, RN, Acting Director, NC Division of Public Health Jill Moore, MPH, JD, UNC School of Government	1.0 hours
10:00-10:45	Hot Topics Update: NC Health Information Exchange Kenya Servia, MPA, NC Health Information Exchange Authority Anna Szamosi, JD, MPH, Assistant Attorney General, NC Department of Information Technology	0.75 hours
10:45-11:00	Break	
11:00-12:00	Syringe Exchange Programs & Zoning Laws Adam Lovelady, JD, UNC School of Government	1.0 hours
12:00	Conference Adjourns Lunch (SOG Dining Hall)	
1:00	NCALHD business meeting	